skip to Main Content

Obrazovanje uz rad – na SUM-u predstavljen projekt dualnog obrazovanja

Obrazovanje Uz Rad – Na SUM-u Predstavljen Projekt Dualnog Obrazovanja

Na Fakultetu strojarstva računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru održana je radionica o temi dualnog obrazovanja, te je predstavljanjen projekt DualSci. „Jačanje kapaciteta za provedbu dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini“ (eng: Strengthening capacities for the implementation of dual education in BH higher education / DUALSCI) naziv je ERASMUS+ projekta kojem je cilj implementirati dualno obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Partneri u projektu su visokoškolske institucije iz Austrije, Njemačke i Španjolske koje će prenijeti znanja, prakse i ekspertize visokoškolskim institucijama u Bosni i Hercegovini uključujući Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Cilj projekta je da svako sveučilište razvije model dualnog obrazovanja te doprinese razvoju zakonskih okvira  i akreditaciji novih dualnih studija. Na ovaj način poboljšat će se kompetencije studenata u Bosni i Hercegovini, povećati suradnja s privredom i brojnim tvrtkama. Smanjiti će se broj nezaposlenih studenata i skratit  vrijeme između završetka studija i početka rada. Projekt traje 3 godine, od 15.10.2020. – 14.01.2023.

Na online je prezentaciji sudjelovalo više od 20 tvrtki, čiji su predstavnici aktivno sudjelovali u razgovoru i diskusiji o ovom specifičnom modelu dualnog obrazovanja.

„Vrijednost ovakvih projekata koji uveliko pomažu razvoju kako Fakulteta tako i Sveučilišta, jeste u povećanju suradnje s privredom, i ostalim visokoškolskim institucijama u BiH, ali i u Europi. To puno znači za internacionalizaciju i Fakulteta i Sveučilišta. Osim toga, imamo priliku usvojiti, te implementirati znanja i iskustva partnera iz Europe kod kojih je dualno obrazovanje odavno standardan i provjereno učinkovit način školovanja.“ , zaključio je prof. dr. Željko Stojkić dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Back To Top