skip to Main Content

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici obilježio Erasmus

Mašinski Fakultet Univerziteta U Zenici Obilježio Erasmus

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici koji je učesnik velikog broja Erasmus+ projekata sa više različitih aktivnosti obilježio je Erasmus nedelju. Zbog specifičnosti situacije u kojoj se nalazimo prednost je data on-line komunikaciji sa zaposlenima i studentima. Saglasno mjerama zaštite održane su i ex-catedre prezentacija aktivnosti značaja ovog programa za MF UNZE.

U svim obraćanjima dekana prof.dr Fuada Hadžikadunića, šefa tima UNZE na projektu Erasmus+ Dualsci prof.dr Darka Petkovića i članova tima sa MF UNZE prodekana v.prof.dr Ibrahima Plančića i saradnika mr.sc. Emira Đulića, naglašen je značaj koji je do sada program Erasmus+ imao za MF UNZE.

Kroz projekt iz programa KA-2 “Jačanje internacionalizacije na BH univerzitetima” udareni su strateški temelji razvoju internacionalizacije u BH akademskom sektoru. Mašinski fakultet sa svojim osobljem i studentima je bio aktivan učesnik ovog pojekta (2016-2019.). Početkom 2020.godine započeo je novi projekt iz programa Erasmus KA-2 “Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u BiH” u kojem je Mašinski fakultet uz Medicinski fakultet UNZE vodeći učesnici ispred UNZE (www.dualsci.unze.ba). Ovaj projekt će trajati do 2022.i od njega akademska zajednica i student očekuju jako puno.

Značajno je pomenuti da je Mašinski fakultet UNZE u prethodnih nekoliko godina imao značajne rezultate u programu mobilnosti studenata i osoblja kroz liniju KA-1 i to sa univerzitetima iz Ljeide, Heana, Kelna, Sarbrikena, Kragujevca, Splita i Maribora. Novi program mobilnosti odobreni su sa čuvenim Istanbul Technical University te jednim od najstarijih italijanskih univerziteta u Urbinu.

U prvoj nedelji predavanja, 17.10.2020. za studente I godine  predstavljen je i program Erasmus+. Za studente viših godina koji imaju on-line nastavu upriličeno je predstavljanje programa Erasmus+ sa posebnim naglaskom na očekivanja od projekta DUALSCI te dostavljen prigodan promotivni program. Takodjer, elektronski posebno pripremljenim INFO-Letkom o Erasmus+ projektu obavjesteno je i nastavno osoblje na nekoliko katedri Masinskog fakulteta UNZE.

Back To Top